ΜΟΥΣΑΚΑΣ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ



ΥΛΙΚΑ
2-3 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μελιτζάνα κομμένη σε λεπτές φέτες
λάδι για το τηγάνισμα
Για τον κιμά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αναμιγμένο με λίγο χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
ελάχιστη κανέλα
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 σφηνάκι κρασί
1 κ.σ. πελτέ
1 συσκ. τριμμένη ντομάτα, ή κονκασέ
Για τη μπεσαμέλ:
7  κ.σ βούτυρο
7 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
4 και 1/2 φλ. γάλα φρέσκο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
Τριμμένο τυρί για πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  • Ξεκινάμε τηγανίζοντας τα λαχανικά μας και τα στρώνουμε στο ταψί με τη σειρά.Πατάτες, μετά μελιτζάνα και τέλος, το κολοκύθι.
  • Παράλληλα, τοποθετούμε τον κιμά σε ένα κατσαρολάκι και τον "πατάμε" με την ξύλινη κουτάλα, ώστε να σπάσει σε μικρά κομμάτια και να γίνει ομοιόμορφος.
  • Όταν σκουρύνει ελαφρώς και πιει τα υγρά του, προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να σοταριστούν καλά.
  • Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε λίγο να τραβήξει.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά και έπειτα, τη ντομάτα μας.
  • Κατά το βράσιμο ρίχνουμε λίγο καυτό νερό εωσότου βράσει καλά ο κιμάς και πιει τα υγρά του. 
  • Περιχύνουμε τον κιμά στο ταψί, πάνω από τα λαχανικά και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
  • Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη για 1 με 1 1/2 λεπτό, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη, για να μη σβολιάσει, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  • Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, αν έχετε ολόκληρο και  τρίψετε λίγο εκέινη τη στιγμή, δίνει ακόμη πιο ωραίο άρωμα!Ανακατεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά και την κόβουμε σε κομμάτια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

Σχόλια